ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Blog Archive

Από το Blogger.
Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

postheadericon Ποιες οι ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο για το κούρεμα των καταθέσεων

Ποιες είναι οι ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο για το κούρεμα των καταθέσεων; Τι δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης για τις καταθέσεις;...

Αρνητική παραμένει η πλειοψηφία της Κυπριακής Βουλής στο «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο.

Η συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής έχει οριστεί για το απόγευμα 19 Μαρτίου, ενώ παραμένουν οι πληροφορίες για πιθανή αναβολή της για Τετάρτη 20 Μαρτίου.

Όπως εκτίμησε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, η Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Η Βουλή «θα τοποθετηθεί αρνητικά, διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα», είπε συγκεκριμένα ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση πώς θα χειριστεί την κατάσταση, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το «κούρεμα» δεν ήταν κάτι που αναμέναμε από την τρόικα και τους φίλους, όπως είπε, στο Eurogroup.

Ο πρόεδρος πάντως όρισε για το απόγευμα της Τρίτης νέα συνάντηση πολιτικών αρχηγών σε μια προσπάθεια να τους πείσει.

Σημειώνεται πως ο Kύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αναχωρεί σήμερα για τη Μόσχα, όπου την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ.

Παράλληλα συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών το νέο νομοσχέδιο, βάση του οποίου καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ εξαιρούνται της επιβολής τέλους. Η νέα εναλλακτική λύση, προβλέπει για καταθέσεις από 20.000 μέχρι 100.000 ευρώ τέλος 6,75%, ενώ για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ το τέλος θα ανέρχεται στο 9,9%.

Την ίδια ώρα η Κυπριακή κυβέρνησης προετοιμάζει εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που απορριφθεί το «κούρεμα», ώστε να καλύψει μεγάλο μέρος των 5,8 δις με δανεισμό από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα. Υπολογίζεται ότι το ποσό από τα Ταμεία Προνοίας φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ.

Η εναλλακτική πρόταση «κουρέματος» των καταθέσεων στην Κύπρο:

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της Κυπριακής Βουλής, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης είπε ότι θέση της Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Εurogroup, είπε ο κ. Δημητριάδης, τέθηκε το ενδεχόμενο εξαίρεσης των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ, ωστόσο θεωρήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα έριχνε το βάρος στους μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι θα καλούνταν να καταβάλουν τέλος 15,6%.

Ο κ. Δημητριάδης μίλησε για «δύσκολες και οδυνηρές αποφάσεις», προσθέτοντας ότι οι σχέσεις Κύπρου- Ρωσίας «έχουν ήδη δεχθεί πλήγμα». Yπάρχει κίνδυνος να μην παραχωρηθεί η απαιτούμενη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, προειδοποίησε ο Πανίκος Δημητριάδης, εάν εγκριθεί το νέο νομοσχέδιο ως έχει, καθώς το ύψος του κουρέματος δεν θα είναι 5,8 δισ. ευρώ, αλλά μικρότερο.


πηγή: fimes.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις