ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Blog Archive

Από το Blogger.
Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

postheadericon ΗΠΑ Εκτοξεύτηκε δορυφόρος εντοπισμού πυραύλων ICBM


Στρατιωτικός δορυφόρος σχεδιασμένος για εντοπισμό βαλλιστικών πυραύλων εκτοξεύτηκε από τις ΗΠΑ με πυραυλικό φορέα Atlas V.
Η εκτόξευση διατάχθηκε από το Πεντάγωνο ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα εντοπισμού και έγκαιρης προειδοποίησης εισερχόμενων απειλών πυραύλων ICBM .
Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ αναπτύχθηκε σε απόρρητη θέση σε γεωστρατηγική τροχιά σε ύψος 22.300 μιλίων από την επιφάνεια της γης προφανώς προγραμματισμένος να επιτηρεί πιθανές τροχιές πυραύλων που προέρχονται από τη Β. Κορέα.
Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για δορυφόρο τύπου GEO-2 το οποίο αποτελεί τμήμα του συστήματος Space-Based Infrared System (SBIRS) που βασίζεται στον εντοπισμό υπέρυθρων για ανίχνευση πυραύλων ICBM από τη θερμότητα που εκπέμπει ο κινητήρας τους.
Σημειώνεται ότι ο πρώτος δορυφόρος του συστήματος SBIRS GEO εκτοξεύτηκε το 2011 ενώ έχει ανακοινωθεί ότι η αμερικανική Αεροπορία (USAF) που έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο θα διαθέτει 6 δορυφόρους SIBRIS μέχρι το 2016.
Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται άμεσα με την εκδήλωση απειλών από τη Β Κορέα για προληπτικό πλήγμα εναντίον της Ουάσιγκτον με αποτέλεσμα να ενισχυθεί το σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας με 14 επιπλέον εκτοξευτές στην Αλάσκα και την Καλιφόρνια καθώς επίσης και την ενεργοποίηση επίγειου ραντάρ ιχνηλάτησης στην Ιαπωνία.
Η εκτόξευση του δορυφόρου SBIRS αποτελεί το διαστημικό βραχίονα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και φανερώνει την ετοιμότητα του Πενταγώνου να ενισχύει την ικανότητα εντοπισμού πυραυλικών απειλών διατηρώντας εφεδρικά συστήματα έτοιμα για χρήση με την εκδήλωση μιας κρίσης όπως στη παρούσα φάση με τη Β. Κορέα.


Δημοφιλείς αναρτήσεις